Terug naar de homepagina
Alles wat je moet weten over tandheelkundige vullingen: Amalgaam, Composiet en Keramisch - Thumbnail

Alles wat je moet weten over tandheelkundige vullingen: Amalgaam, Composiet en Keramisch

Het gebruik van amalgaamvullingen wordt vanaf 1 januari 2025 niet langer toegestaan voor bepaalde groepen patiënten in de Europese Unie. Amalgaamvullingen, die kwik bevatten, worden beschouwd als schadelijk voor zowel de gezondheid als het milieu. Hoewel het gebruik van amalgaam al sinds 2018 beperkt was, wordt het verbod nu uitgebreid naar specifieke groepen.

Wat houdt dit precies in?
Vanaf 1 januari 2025 mogen tandartsen in de EU geen amalgaamvullingen meer gebruiken voor kinderen tot 15 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het doel is om kwetsbare groepen te beschermen tegen de schadelijke effecten van kwik.

Waarom wordt amalgaam verboden?
Het voornaamste probleem met amalgaam is de aanwezigheid van kwik, een zwaar metaal dat schadelijk kan zijn voor zowel de gezondheid als het milieu. Gelukkig zijn er veilige alternatieven beschikbaar, zoals composietvullingen, glasionomeer en keramische materialen, die geen kwik bevatten.

Gevolgen voor tandartsen en patiënten
Tandartsen worden aangemoedigd om veiligere alternatieven voor amalgaam te gebruiken. Voor patiënten brengt dit doorgaans geen extra kosten of ongemak met zich mee, aangezien de alternatieven nu gangbaar zijn in tandartspraktijken.

Stoppen met amalgaam in de toekomst
Dit verbod maakt deel uit van de bredere strategie van de EU om het gebruik van kwik te verminderen en uiteindelijk te verbieden. Hoewel amalgaam nog zelden wordt gebruikt voor volwassen patiënten, wordt verwacht dat het gebruik ervan zal afnemen totdat het volledig verdwijnt uit de tandheelkunde in de EU.

Het besluit om amalgaam geleidelijk af te bouwen, sluit aan bij de inspanningen van de EU om milieuverontreiniging te verminderen en om te voldoen aan het Minamata-verdrag, dat streeft naar een wereldwijd gebruik van kwik.